Raadsleden Sebastian Kruis (PVV) en Richard de Mos (Hart voor Den Haag) hebben schriftelijke vragen gesteld aan de voorzitter van de gemeenteraad over een mogelijk tekort aan drinkwater in Den Haag. Volgens de indieners van de vragen worden waarschuwingen over dit probleem genegeerd door het college van burgemeester en wethouders, dat zich volgens hen te veel focust op het volbouwen van de stad en het faciliteren van de massa-immigratie.
De raadsleden wijzen erop dat drinkwatervoorziening tot de vitale infrastructuur behoort en dat alarmbellen serieus genomen moeten worden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft recent gewaarschuwd dat er in 2030 mogelijk niet genoeg water meer is voor de productie van drinkwater, vanwege een groeiende bevolking en economie en afnemend aanbod door droogte. Drinkwaterbedrijven trokken hierover in september vorig jaar al aan de bel, maar merkten weinig gevoel van urgentie bij overheden.
De raadsleden stellen daarom de volgende vragen aan het college van burgemeester en wethouders:
- Is het college bekend met het rapport van het RIVM over het mogelijke tekort aan drinkwater in 2030?
- Onderschrijft het college de conclusie van het RIVM dat de vraag naar drinkwater door een groeiende bevolking en economie zal toenemen, terwijl het aanbod juist afneemt door droogte?
- Herkent het college de kritiek van drinkwaterbedrijven over het gebrek aan urgentie bij overheden?
- Is het college bereid om bevolkingsgroei als gevolg van immigratie te beperken om de drinkwatervoorziening veilig te stellen?
De raadsleden vinden dat de alarmbellen serieus genomen moeten worden en dat er actie ondernomen moet worden om het tekort aan drinkwater te voorkomen.