1 op de 9 kinderen in Nederland heeft geen eigen fiets.
In een land dat meer fietsen telt dan inwoners zou toch iedereen een eigen fiets moeten hebben? Zeker als je niet in staat bent om er zelf één aan te schaffen.
Het Kinderfietsenplan is een initiatief van de ANWB met als doel om landelijk zo veel mogelijk, niet meer gebruikte, kinderfietsen in te zamelen. Als officiële partner zal Stichting Leren Doen, tezamen met leerlingen van het ROC Mondriaan en diverse sociale werkplaatsen en praktijkscholen, de ingezamelde fietsen opknappen. Ook de Gemeente Den Haag heeft het ANWB Kinderfietsenplan geadopteerd en is een partnerschap aangegaan met stichting Leren Doen. Eenmaal opgeknapt zullen de fietsen, in samenwerking met onze partners, terechtkomen bij kinderen die niet in staat zijn om zelf een fiets aan te schaffen.
Het Kinderfietsenplan (KFP) stopt niet na de donatie van de fiets.
Leren Doen zorgt dat de fiets de eerste drie jaar kosteloos kan worden gebruikt. Bij defecten wordt de fiets gerepareerd en als de fiets te klein is geworden kan deze worden ingeruild voor een groter model. Leren Doen richt samen met haar partners speciale KFP servicepunten in, zodat er altijd een servicepunt in de buurt. Door het aanbieden van een kleine gereedschap set en de instructievideo’s worden kinderen in staat gesteld om onder andere zelf hun band te plakken en hun fiets te onderhouden, waardoor duurzaamheid van het fietsen wordt bevorderd. Dat zorgt tevens voor een belangrijk stuk eigenaarschap. Op deze manier krijgen wij kinderen op een duurzame manier aan het fietsen, wat uiteraard goed is voor hun algehele gezondheid, inzicht, motoriek, het bevorderden van sociale contacten/activiteiten én het milieu.
Door gebruik te maken van tweedehands fietsen zorgt dit voor het reduceren van CO2 uitstoot en sluiten we aan bij een circulaire economie.