Over Wateringse veld

Wateringse Veld is een zuidelijke, jonge wijk in Den Haag. Het grenst aan de wijken Bouwlust en Vrederust, en Morgenstond en aan het dorp Wateringen. Wateringse Veld is verder opgedeeld in een aantal buurten: Erasmus Veld, Hoge Veld, Parkbuurt Oosteinde, Lage Veld, Wateringse Binnentuinen, de Eilanden, Zonne Veld en de Vijvers.

Erasmus Veld

Het Erasmus Veld is ingesloten door de Erasmusweg, het Carry van Bruggenhof, de Noordweg en de Martinus Nijhofweg. Erasmus Veld bestaat uit een aantal kleinere buurtjes. Bij een aantal daarvan is of wordt geëxperimenteerd op het gebied van architectuur, duurzaam bouwen en woonvormen. Zo worden in Proeftuin woningen gerealiseerd waarbij duurzaamheid het thema is. In het gebied liggen 3 volkstuinencomplexen:

  • Zonnegaarde
  • Nooit Gedacht
  • Johanna

Ook is er een complex van duinwaterbedrijf Dunea en zijn er 2 sportverenigingen: Hockey Club Wateringse Veld (HCWV) en Haagse voetbalvereniging (SVH)

Hoge Veld

De inrichting van het Hoge Veld lijkt sterk op dat van het Lage Veld. Het hart wordt gevormd door water met aan allebei de kanten vlonders. Daar is het beeld ‘John Wayne’ te vinden. Een kustwerk van de beeldend kunstenaar Q.S. Serafijn. Het beeld hoort bij een novelle dat zich afspeelt in de wijk. Het Hoge Veld heeft een eigen winkelcentrum, een basisschool, een sporthal en het wijkcentrum waar onder andere het Servicepunt XL en het Bewonersplatform Wateringse Veld te vinden is. Ook het Vlietpark hoort bij het Hoge Veld. In dit park is de grootste speeltuin van het Wateringse Veld te vinden: de Piratenspeeltuin. 

Parkbuurt Oosteinde

De eerste straten die werden opgeleverd in het Wateringse Veld, lagen in Parkbuurt Oosteinde. Parkbuurt Oosteinde bestaat voor 95% uit eengezinswoningen. Bij het ontwerp van Parkbuurt Oosteinde is goed gekeken naar de tuinstad uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. De architectuur verwijst naar de Nieuwe Haagse School. Andere Haagse wijken die in die stijl gebouwd zijn, zijn Benoordenhout, Marlot en de Vogelwijk. In het noordelijke deel van Parkbuurt Oosteinde en langs de Laan van Wateringse Veld vind je de meer klassieke variant van de Nieuwe Haagse School, met vooral baksteen. Alle huizen hebben veel details in de gevels, schuine kappen, dakkapellen en gemetselde schoorstenen. In het zuidelijk deel vind je huizen volgens de moderne variant van de Nieuwe Haagse School. De huizen zijn daar strakker en rustiger opgebouwd. Hoe zie je platte daken, veel glas en moderne materialen zoals keramische tegels en metaal, vaak in opvallende kleuren.

Lage Veld

Net als Hoge Veld is Lage Veld een van de meer stedelijke buurten van Wateringse Veld. Bijna 60% bestaat uit eengezinswoningen met tuin. Het hart van het Lage Veld wordt gevormd door het Lage Plein. Op het plein is ruimte voor de jeugd van het Wateringse Veld om te spelen. Er is onder andere een skatebaan en een basketbalveld. 

Rondom het plein vind je de hoogbouw. Hier staan zes appartementblokken van maximaal zes woonlagen. Op de vier hoeken staan woongebouwen van acht of negen lagen. Aan beide kanten van de Laan van Wateringse Veld zijn drie woonhoven gemaakt met een beschut en autovrij binnenterrein.  De winkels in het  Lage Veld zijn geconcentreerd rond het Parijsplein. De helft van de woningen in het Lage Veld zijn sociale huurwoningen

Wateringse Binnentuinen

Wateringse Binnentuinen, voorheen Boezemland, is de achtste buurt van Wateringse Veld die gebouwd is. De Binnentuinen bestaat uit circa 870 woningen in een tuinstadachtige setting met slingerende lanen, singels en tuinen aan het water.  De Binenntuinen heeft een mix van woningen in jaren ‘30 sfeer, van eengezinswoningen tot vrijstaande villa’s. In het centrale deel van het plan is een eiland met twee basisscholen. Aan de Tomatenlaan vind je een ecologische zone.

De Wateringse Binnentuinen is gebouwd op een oude duinenrij. Deze lag vlakbij de toenmalige kustlijn, midden tussen moerassen. Daar verscheen rond 2900 voor Christus een groepje mensen, ongetwijfeld per boomstamkano. Ze verbleven er een paar dagen in een schuilhut en aten een bruinvis op. Niet lang na hun vertrek kwamen méér mensen naar die dichtbegroeide duinen toe. Ze bouwden huizen, weidden vee en zaaiden er akkers in. Ze waren maar met enkele tientallen en hadden het rijk bijna alleen. Archeologen van de gemeente Den haag hebben in 2011 en 2012 de woonplaats van deze mensen opgegraven en onderzocht. Op grond van hun bevindingen hebben archeologen Peter Stokkel en Evert van Ginkel een boekje geschreven over het prehistorische leven op het duin. Het boekje kunt u hier bestellen: Wonen op oude duinen: Opgravingen in de Wateringse Binnentuinen – de Nieuwe Haagsche

De Eilanden

De zes eilanden liggen naast elkaar zodat het lijkt alsof ze als schepen zijn aangemeerd in een haven. De eilanden worden met elkaar verbonden door bruggen. Als je goed kijkt, zie je in vormgeving van de woningen en de openbare ruimte verwijzingen naar de scheepsbouw, zeevaart en allerlei zaken die horen bij de waterkant zoals vlonders, steiger, bruggen en meerpalen.Elk eiland is ontworpen door een andere architect waardoor elk eiland z’n eigen karakter heeft. Aan de kant van het Lage Veld staat op elk eiland een woontoren van maximaal vijf lagen als een soort boegbeeld van het eiland. 

Zonneveld

Het stratenpatroon in Zonneveld doet denken aan kringen in een vijver als daar een steen in wordt gegooid. Zo ontstaat een cirkelvormig patroon rondom het winkelcentrum Lage Veld (Parijsplein). Daarvoor is gekozen omdat op deze manier optimaal geprofiteerd kan worden van zonne-energie. De woningen in Zonneveld staan gunstig ten opzichte van de zon. De grens tussen het Lage Veld en Zonneveld wordt gevormd door water. Om de overgang tussen de twee buurten te benadrukken, bestaat de grens van het Lage Veld uit een gesloten rij woningen. De woningen aan de andere kant van het water in het Zonneveld staan bewust precies andersom, namelijk haaks op het water. Dit patroon zie je ook in de Vijvers.Aan de zuidwestelijke rand van Zonneveld vind je de voetbalclub Wateringse Veld Kranenburg. 

De Vijvers 

Aan de oostkant grenst de Vijvers helemaal aan de ecologische zone langs de Rijner Watering. In bijna de hele buurt is de ecologische zone te zien. De grens met het Lage Veld wordt gevormd door water. Om de overgang tussen de twee buurten te benadrukken, bestaat de grens van het Lage Veld uit een gesloten rij woningen. De woningen aan de andere kant van het water in de Vijvers staan bewust precies andersom, namelijk haaks op het water. Dit patroon zie je ook in Zonneveld. 

Het zuidelijk deel van de Vijvers bestaat uit losstaande en geschakelde vila’s, voor een deel rond een grote vijver. De architectuur kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen zoals baksteen in combinatie met hout. 

In de Vijvers staat de openbare Dalton basisschool de Vijver, een school met een sportveld op het dak.

Typerend voor de wijk zijn de grote hoeveelheid water en de buurten met ieder een eigen uitstraling. In het midden van Wateringse Veld vind je het Vlietpark.

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist